imovina.net Nekretnine oglasi, vesti i edukacije

Šta je to održivo stanovanje

29.02.2024 Izvor: imovina.net Autor: Mr Milić Đoković, licencirani posrednik i procenitelj nepokretnosti i sudski veštak
Šta je to održivo stanovanje
freepik.com

Cilj države je da omogući održivo stanovanje i kvalitetnu gradnju za sve građane, a ne samo za jednu ili pojedine izuzetne grupe. To je pre svega optimalni balans troškova, uticaja na životnu sredinu i društvene korisnosti. Tu se, pre svega, misli da se omogući građanima da uz najmanje troškove žive zdravo i bezbedno i da se moraju smanjiti štetne emisije a povećati energetska efikasnost.

U Srbiji se u proseku rasipa oko 40 odsto energije u stanovima, da se ne vodi računa koji se materijali koriste i po kojim standardima. Nacionalna Strategija održivog razvoja biće usklađena sa strategijom EU "Evropa 2020", a njeni ciljevi su održivi razvoj, otvaranje novih radnih mesta i pametan razvoj, odnosno ulaganje u obrazovanje i nove tehnologije.

Prema trenutno važećem zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, a koji je objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije, broj 104/2016 je u osnovnim odredbama navedeno da se mora sprovoditi takozvano načelo održivog razvoja stanovanja.

U skladu sa odredbama pomenutog zakona, a u članu pod brojem dva je navedeno da načelo održivog razvoja stanovanja podrazumeva na prvom mestu unapređenje uslova za stanovanje svih građana Republike Srbije.

Zatim, to načelo se odnosi i na očuvanje svih postojećih vrednosti stambenog fonda određene stambene zgrade, kao i na unapređenje svih tih vrednosti.

Kako je navedeno u pomenutom članu konkretnog zakona, sve to se postiže na različite načine, a na prvom mestu kroz unapređenje energetske efikasnosti. Vrlo je važno zatim i da se brojni aspekti, koji negativno utiču na životnu sredinu smanje koliko god je to moguće.

Takođe se podrazumeva i da načelo održivog razvoja stanovanja može da bude sprovedeno u praksi samo ako se aktuelni resursi racionalno koriste. A to znači da je neophodno da se u oblasti razvoja stambenog sektora posebno mora voditi računa o pravilnom usklađivanju, sa jedne strane ekonomskog i socijalnog aspekta, a sa drugog zaštite životne sredine.

U pomenutom članu trenutno važećeg zakona o stanovanju i održavanju zgrada Republike Srbije je navedeno i da načelo održivog razvoja stanovanja podrazumeva vrlo važan aspekt, koji se odnosi na stambene zgrade, te na njihovo održavanje na prvom mestu, a zatim i na pravilno upravljanje. Ovaj zakon se ne odnosi samo na stambene zgrade, već i na zgrade javne namene, zatim na isključivo poslovne zgrade, te na stambeno - poslovne zgrade, a podrazumeva se da se njegove odredbe primenjuju i na zgrade, koje se smatraju kulturnim dobrom i na one, koje su deo zaštićenih kulturno - istorijskih celina.

Cilj primene načela održivog razvoja stanovanja jeste da sve potencijalne opasnosti, koje mogu negativno uticati i na život korisnika tog prostora, ali i na njihovo zdravlje, moraju biti svedene na minimum.

Važno je da pomenuti i to da načelo održivog razvoja stanovanja podrazumeva uklanjanje, odnosno smanjivanje svih onih opasnosti, koje utiču na kvalitet životne sredine, ali i na privredu, kao i na celokupnu imovinu, a sve sa ciljem poboljšanja nivoa sigurnosti kako same zgrade, tako isto i njenih stanovnika, odnosno korisnika prostora, pa samim tim i celokupne okoline.

Ciljevi i očekivani rezultati održivog građenja

Zaštita i unapređenje graditeljskog nasleđa i očuvanje resursa:

  • Smanjenje potrošnje energije i unapređenje upravljanja energijom;
  • Poboljšanje upravljanja i kvaliteta vodnih resursa;
  • Izbegavanje preteranog korišćenja zemljišta i bolje upravljanje zemljištem;
  • Smanjenje upotrebe materijala (građevinskog, potrošnog,. . . ) i unapređenje upravljanja potrošnjom materijala;
  • Zaštita i unapređenje izgrađenog ili prirodnog nasleđa;
  • Zaštita i unapređenje predela i vizuelni komfor;
  • Unapređenje kvaliteta stanovanja i objekata za stanovanje;
  • Unapređenje bezbednosti i upravljanja rizicima;
  • Smanjenje buke;
  • Smanjenje otpada na najmanju moguću meru;
  • Osiguravanje različitosti ponude stanovanja.
Podeli
Najčitanije
Kupoprodaja nepokretnosti: Podrška koja svima znači, gde pitati i koga?
Kupoprodaja nepokretnosti: Podrška koja svima znači, gde pitati i koga?

Kupoprodaja nepokretnosti za najveći broj ljudi predstavlja uglavnom srećan, ali istovremeno i vrlo stresan događaj u životu. Naučno je dokazano da je...

SAZNAJ VIŠE
U Srbiji se i dalje gradi sve više novih stambenih objekata
U Srbiji se i dalje gradi sve više novih stambenih objekata

Na osnovu poslednjeg izveštaja Republičkog zavoda za statistiku, zabeležen je rast od 0,6% broja izdatih građevinskih dozvola u mesecu Februaru 2024. ...

SAZNAJ VIŠE
RGZ poziv na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
RGZ poziv na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod ape...

SAZNAJ VIŠE
Popularne pretrage
PRODAJA NEKRETNINA
Prodaja stanova Prodaja kuća Prodaja zemljišta Prodaja poslovnog prostora
Prodaja vikendica Prodaja stanova Beograd Prodaja stanova do 70000 Beograd Prodaja kuća Beograd
Prodaja zemljišta Beograd Prodaja lokala Beograd Prodaja garaža Beograd Prodaja stanova Niš
Prodaja kuća Niš Prodaja stanova Novi Sad Prodaja kuća Novi Sad Prodaja stanova Zrenjanin
Prodaja kuća Zrenjanin Prodaja stanova Kragujevac Prodaja kuća Kragujevac Prodaja stanova Zlatibor
IZDAVANJE NEKRETNINA
Izdavanje stanova Izdavanje kuća
Izdavanje stanova Beograd Izdavanje stanova do 300e Beograd
Izdavanje stanova Novi Sad Izdavanje stanova Kragujevac
Izdavanje stanova Niš Izdavanje poslovnog prostora
Izdavanje garaža Smeštaj, stan na dan
OSTALI LINKOVI
Novogradnja
Nekretnine sa sniženom cenom
Statistika cena nekretnina
Procena vrednosti nekretnine
Korisne informacije

Pregled nekretnina na različitim lokacijama
NEKRETNINE | SMEŠTAJ | KUPOVINA | IZNAJMLJIVANJE | ZAMENA | 3D TURA | INOSTRANSTVO
Nekretnine oglasi, vesti i edukacije


2004-2024 ® Copyright Rezon Media Grup
Kolačići (cookies) nam pomažu da vam obezbedimo najbolje korišćenje naših usluga. Korišćenjem usluga našeg sajta, pretpostavićemo da se sa tim slažete.

Saznajte više.