imovina.net Nekretnine oglasi, vesti i edukacije

Šta ukoliko ste napravili propust u poreskoj prijavi o utvrđenom porezu na imovinu

31.10.2022 Izvor: imovina.net Autor: Rezon Media Grup i Ljiljana Petrović – stručna saradnica, viši savetnik – rukovodilac grupe za poreze na imovinu u Ministarstvu finansija RS
Šta ukoliko ste napravili propust u poreskoj prijavi o utvrđenom porezu na imovinu
Pexels

Prema odredbama člana 40. st. 1. do 5. ZPPPA, ako poreski obveznik ustanovi da poreska prijava koju je podneo Poreskoj upravi sadrži grešku koja za posledicu ima pogrešno utvrđenu visinu poreske obaveze, odnosno propust druge vrste, dužan je da odmah, a najkasnije do isteka roka zastarelosti, podnese poresku prijavu u kojoj su greška ili propust otklonjeni.

Prvobitno podneta poreska prijava ne vraća se poreskom obvezniku. Podnetu poresku prijavu poreski obveznik može da izmeni najviše dva puta podnošenjem izmenjene poreske prijave. Pod navedenim uslovima, smatraće se da greškom ili propustom u prvobitnoj poreskoj prijavi nije učinjeno krivično delo ili prekršaj iz ZPPPA.

Poreski obveznik ne može podneti izmenjenu poresku prijavu posle pokretanja postupka poreske kontrole za kontrolisani poreski period, odnosno nakon donošenja rešenja o utvrđivanju poreza, kao i nakon pokretanja radnji poreske policije u cilju otkrivanja poreskih krivičih dela.

Obveznik poreza na imovinu koji nakon podnošenja poreske prijave o utvrđenom porezu na imovinu, u daljem roku od pet narednih kalendarskih godina (rok zastarelosti) utvrdi da je u podnetoj prijavi načinio grešku zbog koje je pogrešno utvrđen porez na imovinu za tu godinu (nezavisno od toga da li je reč o porezu utvrđenom u višem ili u nižem iznosu), odnosno da je učinio propust druge vrste (npr. ako prijavom nije obuhvatio sve nepokretnosti za koje je obveznik) dužan je da podnese izmenjenu poresku prijavu u kojoj će te greške i propuste otkloniti – osim ako je pokrenut postupak poreske kontrole za taj period.

Obveznik podnosi izmenjenu poresku prijavu istoj jedinici lokalne samouprave, na Obrascu PPI-1, tako što:

- u gornjem desnom uglu obrasca PPI-1 označava da podnosi izmenjenu poresku (a ne poresku) prijavu;
- u izmenjenoj poreskoj prijavi porez utvrdi potpuno i tačno, tako što izmenjena poreska prijava u odnosu na prvobitno podnetu prijavu koja se menja sadrži promenjene podatke (podatke koji u podnetoj poreskoj prijavi nisu bili tačni ili potpuni a koji su sada izmenjeni) i podatke koji ostaju isti (što znači i Priloge, odnosno Podpriloge na kojima je došlo do grešaka i propusta, kao i Priloge i podpriloge koji na kojima grešaka i propusta nije bilo).

Ako je greška ili propust u jednoj poreskoj prijavi dovela do greške ili propusta u narednoj poreskoj prijavi koju je obveznik podneo (na primer, u prijavi kojom je obveznik prijavio uvećanje utvrđenog poreza zbog nastanka poreske obaveze na „drugoj“ nepokretnosti u toku 2022. poreske godine), obveznik podnosi izmenjene poreske prijave kojima otklanja greške ili propuste u svim podnetim prijavama u kojima je do greške ili propusta došlo.

Samo za izmenjenu poresku prijavu propisano je ograničenje - da se može podneti najviše dva puta.

„Ako poreski obveznik ustanovi da podneta poreska prijava sadrži grešku koja za posledicu ima pogrešno utvrđenu visinu poreske obaveze, odnosno propust druge vrste, dužan je da u rokovima propisanim ZPPPA podnese izmenjenu poresku prijavu radi otklanjanja te greške ili propusta.

Dakle, potrebno je razlikovati poresku prijavu od izmenjene poreske prijave. Poreska prijava se podnosi uvek kada je to članom 33v Zakona propisano (za imovinu za koju nastane ili prestane poreska obaveza, za imovinu za koju obvezniku prestane poresko oslobođenje u skladu sa članom 12. st. 3. i 4 Zakona...).

Napominjemo da, saglasno članu 4. stav 1. tačka 1) Pravilnika o obrascima poreskih prijava za utvrđivanje poreza na imovinu („Sl. glasnik RS“, br. 108/13, 118/13, 101/17, 48/18 i 104/18), izmenjena poreska prijava u odnosu na podatke u podnetoj poreskoj prijavi, sadrži izmenjene podatke i podatke koji ostaju isti.

Primera radi, ako je obveznik poreza na imovinu podneo poresku prijavu o utvrđenom porezu na imovinu za 2018. godinu, nakon čega je u septembru iste godine kupio nepokretnost, za novostečenu nepokretnost obveznik podnosi poresku prijavu o utvrđenom porezu za poresku 2018. god. (u kojoj uvećava utvrđeni porez za tu godinu za porez za kupljenu nepokretnost utvrđen za period od dana kupovine do 31.12.2018. god.), a ne izmenjenu poresku prijavu. Ako je nakon toga kupio još jednu nepokretnost u 2018. god., podnosi poresku prijavu za tu nepokretnost. Ako je nakon toga u 2018. god. razmenom stekao još jednu nepokretnost, podnosi poresku prijavu za tu nepokretnost... Ako je u podnetoj poreskoj prijavi načinio grešku ili propust, tada podnosi izmenjenu poresku prijavu u kojoj grešku ili propust otklanja (a ne radi prijave nastanka poreske obaveze za novostečenu nepokretnost).“ iz Mišljenja MF, br. 430-00-00395/2018-04 od 2.7.2019. god.

Ako je u prvobitno podnetoj prijavi, usled greške ili propusta, obračunat i uplaćen porez:

- u manjem iznosu u odnosu na porez koji je trebalo obračunati i platiti - obveznik plaća razliku poreza sa kamatom obračunatom od dana dospelosti svake konkretne tromesečne poreske obaveze do dana plaćanja razlike;
- u višem iznosu u odnosu na porez koji je trebalo obračunati i platiti - obveznik ima pravo na povraćaj više plaćenog poreza, odnosno „pretplatu“ za čiji iznos može umanjiti poresku obavezu koja ubuduće dospeva.

„Ako je obveznik pogrešno utvrdio porez samo za građevinsko zemljište, ali ne i za objekte koji se na njemu nalaze iako je obveznik poreza na imovinu i za te objekte, ili ako ustanovi da je pogrešno utvrdio visinu poreske obaveze, odnosno da podneta prijava sadrži propust druge vrste, dužan je da odmah, a najkasnije do isteka roka zastarelosti, podnese izmenjenu poresku prijavu u kojoj su greška ili propust otklonjeni.

Izmenjena poreska prijava, u odnosu na podatke u podnetoj poreskoj prijavi, sadrži promenjene podatke i podatke koji ostaju isti.

Primera radi, ako je obveznik pogrešno utvrdio porez samo za građevinsko zemljište ali je propustio da utvrdi porez i za objekte koji se na tom zemljištu nalaze za koje je takođe poreski obveznik, u izmenjenoj poreskoj prijavi utvrđuje porez i za objekte i za zemljište (iako je za to zemljište već utvrdio porez). U konkretnom slučaju, izmenjena poreska prijava, u odnosu na podatke u podnetoj poreskoj prijavi, sadrži promenjene podatke (tj. podatke o utvrđenom porezu za objekte) i podatke koji ostaju isti (tj. podatke o utvrđenom porezu za zemljište).

Jedinica lokalne samouprave - organ nadležan za utvrđivanje poreza na imovinu ovlašćen je da u postupku kontrole rešenjem utvrdi poresku obavezu obvezniku koji vodi poslovne knjige koji je poresku obavezu utvrdio netačno (npr. na pogrešnu poresku osnovicu) ili nepotpuno (npr. ako je utvrdio porez samo za zemljište, ili samo za objekte, iako je trebalo da porez utvrdi i za zemljište i za objekte...).“ iz Mišljenja MF, br. 011-00-00517/2020-04 od 27.7.2020. god.

Kada je obveznik koji vodi poslovne knjige u propisanom roku podneo poresku prijavu o utvrđenom porezu na imovinu za poresku godinu, nakon čega mu je u toj godini nastala poreska obaveza po tom osnovu na „drugoj“ nepokretnosti u istoj jedinici lokalne samouprave, poreska prijava kojom prijavljuje izmenu utvrđenog poreza za tu godinu zbog promene u toku poreske godine - nastanka poreske obaveze na toj nepokretnosti nije izmenjena prijava (ne podnosi se radi otklanjanja greške ili propusta u prvobitno podnetoj poreskoj prijavi).

Podeli
Najčitanije
Kupoprodaja nepokretnosti: Podrška koja svima znači, gde pitati i koga?
Kupoprodaja nepokretnosti: Podrška koja svima znači, gde pitati i koga?

Kupoprodaja nepokretnosti za najveći broj ljudi predstavlja uglavnom srećan, ali istovremeno i vrlo stresan događaj u životu. Naučno je dokazano da je...

SAZNAJ VIŠE
U Srbiji se i dalje gradi sve više novih stambenih objekata
U Srbiji se i dalje gradi sve više novih stambenih objekata

Na osnovu poslednjeg izveštaja Republičkog zavoda za statistiku, zabeležen je rast od 0,6% broja izdatih građevinskih dozvola u mesecu Februaru 2024. ...

SAZNAJ VIŠE
RGZ poziv na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
RGZ poziv na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod ape...

SAZNAJ VIŠE
Popularne pretrage
PRODAJA NEKRETNINA
Prodaja stanova Prodaja kuća Prodaja zemljišta Prodaja poslovnog prostora
Prodaja vikendica Prodaja stanova Beograd Prodaja stanova do 70000 Beograd Prodaja kuća Beograd
Prodaja zemljišta Beograd Prodaja lokala Beograd Prodaja garaža Beograd Prodaja stanova Niš
Prodaja kuća Niš Prodaja stanova Novi Sad Prodaja kuća Novi Sad Prodaja stanova Zrenjanin
Prodaja kuća Zrenjanin Prodaja stanova Kragujevac Prodaja kuća Kragujevac Prodaja stanova Zlatibor
IZDAVANJE NEKRETNINA
Izdavanje stanova Izdavanje kuća
Izdavanje stanova Beograd Izdavanje stanova do 300e Beograd
Izdavanje stanova Novi Sad Izdavanje stanova Kragujevac
Izdavanje stanova Niš Izdavanje poslovnog prostora
Izdavanje garaža Smeštaj, stan na dan
OSTALI LINKOVI
Novogradnja
Nekretnine sa sniženom cenom
Statistika cena nekretnina
Procena vrednosti nekretnine
Korisne informacije

Pregled nekretnina na različitim lokacijama
NEKRETNINE | SMEŠTAJ | KUPOVINA | IZNAJMLJIVANJE | ZAMENA | 3D TURA | INOSTRANSTVO
Nekretnine oglasi, vesti i edukacije


2004-2024 ® Copyright Rezon Media Grup
Kolačići (cookies) nam pomažu da vam obezbedimo najbolje korišćenje naših usluga. Korišćenjem usluga našeg sajta, pretpostavićemo da se sa tim slažete.

Saznajte više.