imovina.net Nekretnine oglasi, vesti i edukacije

Analiza tržišta nepokretnosti i presek stanja 2022/23

19.12.2022 Izvor: imovina.net Autor: Mr Milić Đoković, licencirani posrednik i procenitelj nepokretnosti i sudski veštak
Analiza tržišta nepokretnosti i presek stanja 2022/23
unsplash.com

Nepokretnosti, kao tip kapitala koji je najmanje rizičan za ulaganje i smatra se najkonzervativnijim tipom, i dalje su, pokazuje zvanična statistika, najpoželjniji vid ulaganja kod nas.

Poslednjih godina sve više se naglašava važnost pažljivog praćenja tržišnih trendova nepokretnosti, s obzirom na veliki uticaj koji može imati na ukupnu ekonomiju trendova, a u tom okviru posebno se ističe značaj odgovarajućeg praćenja kretanja cena stanova, kao još uvek glavnog generatora tržišta (promet stanova na tržištu je preko 50%, više od svih drugih vrsta nepokretnosti zajedno).

Stambena imovina, naime, čini značajan deo ukupne imovine stanovništva, kao i troškovi stanovanja (troškovi zakupnine i otplate rate stambenog kredita) koji čine značajan deo ukupnih troškova domaćinstva. Stoga promene cena stanova, zakupnina i kamatnih stopa na stambene objekte i krediti u velikoj meri utiču na kretanje vrednosti imovine i prihoda i rashoda stanovništva, a samim tim i na kretanje agregatne tražnje i inflacije. Kretanje cena stanova je osetljivo na promene kamatnih stopa, odnosno na promene u stepenu restriktivnosti ili ekspanzije monetarne politike i stoga utiču na rad transmisionog mehanizma monetarne politike. Dodatno, kretanje cena zakupnine treba pažljivo pratiti jer imaju direktan uticaj na kretanje inflacije potrošačkih cena s obzirom da su rente uključene u korpu za izračunavanje indeksa potrošačkih cena kod nas.

Razne analize pokazuju da su tržišta privrede pokazala da značajne fluktuacije u cenama stambenih nekretnina utiču na finansijske i poslovne cikluse i finansijsku stabilnost cele države i sistema. Tržište nepokretnosti i svako pomeranje i kretanje cena je jedan od faktora koji može u velikoj meri uticati na finansijsku stabilnost svake države. To može najbolje potvrditi primer globalne finansijske krize koja je započela na američkom hipotekarnom tržištu i proširila se na ostatak sveta (2009-2014. godina).

Pojava tzv. cenovnih balončića na tržištu kapitala može biti značajna pretnja i finansijskoj stabilnosti i bankarskom sistemu. Tržište nepokretnosti u Srbiji generiše preko sedam milijardi evra prometa (2022. godine) i vrlo značajno utiče na bruto dohodak po glavi stanovnika, i uopšteno govoreći na mnoge druge privredne i vanprivredne grane. Kaže se da je građevina lokomotiva svakog razvoja a jedan od značajnijih delova te lokomotive (slobodno mogu reći motor ili akumulator) je tržište nepokretnosti.

Jedna od osnovnih karakteristika tržišta nepokretnosti je određena doza nepredvidljivosti. Zbog toga svaka ozbiljna analiza i predviđanje za tržište nekretnina zahteva ozbiljnu i temeljnu analizu mnogo ekonomskih i, na žalost, često i van-ekonomskih faktora.

Jedan od najbitnijih faktora koji utiču na cenu nepokretnosti je cena kapitala tj. novca, i mogući plasman istog. Rastuće kamatne stope koje centralne banke primenjuju poslednjih nekoliko meseci kao odgovor na sve veću inflaciju može da dovede do blagog usporavanja rasta cene i manjeg zaduživanja. Taj rast kamatnih stopa čini zaduživanje putem stambenih kredita manje atraktivnim. Opet se postavlja pitanje alternativnog vida ulaganja, pre svega u Srbiji koje je tzv. “plitko” tržište kapitala i nema neku lepezu alternativa.

Da li su investitori manje ili više zainteresovani za gradnju, pokazaće tražnja za građevinskim dozvolama. U trećem kvartalu 2022. godine je bilo manje aplikacija za gradnju, što znači da će krajem 2023. i u 2024. godini biti manje završenih stanova. To može da dovede do smanjenja ponude u novogradnji što takođe može da utiče na povećanje cena, zbog konstantne tražnje (tradicionalizam, konzervativizam, nemogućnost plasmana kapitala na drugom tržištu, nesigurnost, nepoznavanje itd).

Većina pokazatelja koji se mogu predvideti i testirati pokazuju da će se trend rasta cena nastaviti i u 2023. godini (doduše sa manjim amplitudama nego u 2022. godini) i da do zaravnjenja krive ponude i tražnje neće skoro doći.

Podeli
Najčitanije
Republički geodetski zavod uspostavlja blisku saradnju sa Međunarodnom asocijacijom za procenu vrednosti nepokretnosti (IAAO)
Republički geodetski zavod uspostavlja blisku saradnju sa Međunarodnom asocijacijom za procenu vrednosti nepokretnosti (IAAO)

Republički geodetski zavod bio je domaćin visokoj delegaciji Međunarodne asocijacije za procenu vrednosti (IAAO) iz Sjedinjenih Američkih Država. Jeda...

SAZNAJ VIŠE
Kako urediti dvorište bez travnjaka
Kako urediti dvorište bez travnjaka

Kupili biste kuću zbog komfora koji pruža takav život, ali ne biste da potrošite previše vremena na održavanje dvorišta, tj. trave; ili imate takvo d...

SAZNAJ VIŠE
Kupoprodaja nepokretnosti: Podrška koja svima znači, gde pitati i koga?
Kupoprodaja nepokretnosti: Podrška koja svima znači, gde pitati i koga?

Kupoprodaja nepokretnosti za najveći broj ljudi predstavlja uglavnom srećan, ali istovremeno i vrlo stresan događaj u životu. Naučno je dokazano da je...

SAZNAJ VIŠE
Popularne pretrage
PRODAJA NEKRETNINA
Prodaja stanova Prodaja kuća Prodaja zemljišta Prodaja poslovnog prostora
Prodaja vikendica Prodaja stanova Beograd Prodaja stanova do 70000 Beograd Prodaja kuća Beograd
Prodaja zemljišta Beograd Prodaja lokala Beograd Prodaja garaža Beograd Prodaja stanova Niš
Prodaja kuća Niš Prodaja stanova Novi Sad Prodaja kuća Novi Sad Prodaja stanova Zrenjanin
Prodaja kuća Zrenjanin Prodaja stanova Kragujevac Prodaja kuća Kragujevac Prodaja stanova Zlatibor
IZDAVANJE NEKRETNINA
Izdavanje stanova Izdavanje kuća
Izdavanje stanova Beograd Izdavanje stanova do 300e Beograd
Izdavanje stanova Novi Sad Izdavanje stanova Kragujevac
Izdavanje stanova Niš Izdavanje poslovnog prostora
Izdavanje garaža Smeštaj, stan na dan
OSTALI LINKOVI
Novogradnja
Nekretnine sa sniženom cenom
Statistika cena nekretnina
Procena vrednosti nekretnine
Korisne informacije

Pregled nekretnina na različitim lokacijama
NEKRETNINE | SMEŠTAJ | KUPOVINA | IZNAJMLJIVANJE | ZAMENA | 3D TURA | INOSTRANSTVO
Nekretnine oglasi, vesti i edukacije


2004-2024 ® Copyright Rezon Media Grup
Kolačići (cookies) nam pomažu da vam obezbedimo najbolje korišćenje naših usluga. Korišćenjem usluga našeg sajta, pretpostavićemo da se sa tim slažete.

Saznajte više.