imovina.net Nekretnine oglasi, vesti i edukacije

Da li će se stati na put rastu visine zakupnine i kako zaštititi podstanare

10.01.2023 Izvor: imovina.net Autor: imovina.net
Da li će se stati na put rastu visine zakupnine i kako zaštititi podstanare
pexels.com

Danas je gotovo nemoguće pronaći pristojan stan za izdavanje na Novom Beogradu po ceni nižoj od 500 evra. Na Dedinju se oglašavala nekretnina od 7.000 evra zakupnine mesečno. Za 200 evra mesečno, ukoliko imate sreće, možete pronaći stan u Kumodražu, na primer. 

Činjenica da je tržište nekretnina u Beogradu u poslednjim mesecima 2022. godine doživelo značajan porast iznosa zakupnine, dovelo je u problem brojne porodice, studente i ostale podstanare koji su bili prinuđeni da se isele iz stanova u kojima su stanovali i po nekoliko godina.

Najviše su pogođene porodice sa decom, samohrani roditelji i studenti koji su u nemogućnosti da kupe stan, pa se tako javlja socijalni problem zbog stanara koji su prinuđeni da se u kratkom vremenskom periodu isele iz stana zbog otkazivanja od strane stanodavca.

Inflacija je prvobitno podigla cene svega, pa i cena nekretnina u prodaji i zakupu a sledeći udarac usledio je nakon dolaska velikog broja Rusa i Ukrajinaca koji su svoje domove napustili - neki zbog zahteva poslovanja, a neki zbog rata i straha od mobilizacije. Cene nekretnina, posebno zakupa, tako su na određenim lokacijama duplirane a na pojedinim lokacijama su i višestruko veće. 

U zavisnosti od lokacije i kvaliteta i opremljenosti nekretnine, cene u određenim delovima Beograda naročito su se povećale. U oglasima se mogu pronaći različite cene zakupa stanova na istoj lokaciji, jer se ipak nisu svi stanodavci opredelili za višestruko povećanje cene najamnine, s obzirom na to da se ne zna koliko dugo će ova situacija potrajati ili preferiraju da zadrže poznate, višegodišnje zakupce.

Postoji niz mera i instrumenata koji se mogu primeniti na tržište rentiranja, odnosno, pre svega na zakup stambenog prostora kako bi se situacija dovela u red i zaštitila prava podstanara.

Ograničenje cena stanarine model je koji se primenjuje u celom svetu. Pokrenuta je inicijativa za primenu ovog modela i u Srbiji. Na osnovu ovog modela maksimalni iznos zakupnine određivao bi se prema formuli koja bi uključivala parametre poput prosečne plate, lokacije nekretnine, njenog stanja i energetske efikasnosti. Najviši mesečni iznos zakupnine jednog kvadratnog metra ne bi smeo da bude iznad 1 odsto prosečne mesečne neto zarade. 

Ovaj predlog naišao je na oprečna mišljenja. Stanodavci, između ostalog, povećanje iznosa zakupnine pravdaju inflatornim poskupljenjima, pa je tako danas mnogo veći iznos novca potrebno izdvojiti za opremanje stana u odnosu na isti period prošle godine. Cene nekretnina prate troškove života. Takođe, uvek je najvažniji i zakon ponude i potražnje, i sve dok je potražnja velika, ne možemo očekivati da će se cene zakupa smanjiti.

pexels.com

Svakako jedan od predloga jeste da se, što je više moguće, urede odnosi između vlasnika i zakupaca.  Stanodavci ne žele da plaćaju porez jer uglavnom pada na njihov teret, pa se zato često visina najamnine povećavala za ovaj iznos. Zakupci sa druge strane nemaju nikakav interes da zakupodavac plati porez. Kada bi se povećao rizik kreirali bi se uslovi da svi postanu zainteresovani da se ova oblast reguliše. 

Osim toga, model kontrole visine zakupnine u drugim zemljama je lako primenljiv jer je država na strani vlasništva stanova koje izdaje po nekoj nižoj ceni pa na taj način reguliše zakon potražnje i ponude.

Rentiranje nekretnina u Srbiji je još uvek neuređena oblast, s obzirom na to da ne postoje evidencije, da se ugovori o zakupu ne overavaju kod javnih beležnika, a svi stanodavci ne plaćaju porez na ostvarenu dobit. Tako da bi prvi korak u uređenju ove oblasti bio formalizacija ovog segmenta tržišta nekretnina.

Osim inicijative o kontrolisanoj zakupnini koja bi obuhvatila stanove izgrađene do 2015. godine i koja bi mogla da raste samo u slučaju porasta neto plate građana, pokrenuta je i inicijativa o izmeni i dopuni Zakona o porezu na dohodak građana, u kojoj se traži da se oslobodi poreza na dohodak vlasnik koji poseduje samo 2 nekretnine, od kojih jednu izdaje (do 65m2), pod uslovom da za stan koji izdaje je određena kontrolisana zakupnina.

U Zakonu o stanovanju stoji da otkazni rok ne može biti kraći od 90 dana, što bi trebalo primeniti čak i u usmenim dogovorima. Takođe, na osnovu Zakona o obligacionim odnosima, ne može se dati otkaz stanaru “u nevreme”. Pitanje – šta je nevreme zakon nije precizirao, tako da, zapravo, osim što mogu da podnesu tužbu protiv stanodavca, za sada ne postoji drugi način zaštite podstanara.
Svakako, dok se ne donesu nove odluke, savet zakupcima je da svakako imaju potpisan ugovor o zakupu sa stanodavcima. Obe strane su zaštićenije ukoliko je ugovor overen ili solemnizovan kod notara (javnog beležnika).

Podeli
Najčitanije
Republički geodetski zavod uspostavlja blisku saradnju sa Međunarodnom asocijacijom za procenu vrednosti nepokretnosti (IAAO)
Republički geodetski zavod uspostavlja blisku saradnju sa Međunarodnom asocijacijom za procenu vrednosti nepokretnosti (IAAO)

Republički geodetski zavod bio je domaćin visokoj delegaciji Međunarodne asocijacije za procenu vrednosti (IAAO) iz Sjedinjenih Američkih Država. Jeda...

SAZNAJ VIŠE
Kako urediti dvorište bez travnjaka
Kako urediti dvorište bez travnjaka

Kupili biste kuću zbog komfora koji pruža takav život, ali ne biste da potrošite previše vremena na održavanje dvorišta, tj. trave; ili imate takvo d...

SAZNAJ VIŠE
Kupoprodaja nepokretnosti: Podrška koja svima znači, gde pitati i koga?
Kupoprodaja nepokretnosti: Podrška koja svima znači, gde pitati i koga?

Kupoprodaja nepokretnosti za najveći broj ljudi predstavlja uglavnom srećan, ali istovremeno i vrlo stresan događaj u životu. Naučno je dokazano da je...

SAZNAJ VIŠE
Popularne pretrage
PRODAJA NEKRETNINA
Prodaja stanova Prodaja kuća Prodaja zemljišta Prodaja poslovnog prostora
Prodaja vikendica Prodaja stanova Beograd Prodaja stanova do 70000 Beograd Prodaja kuća Beograd
Prodaja zemljišta Beograd Prodaja lokala Beograd Prodaja garaža Beograd Prodaja stanova Niš
Prodaja kuća Niš Prodaja stanova Novi Sad Prodaja kuća Novi Sad Prodaja stanova Zrenjanin
Prodaja kuća Zrenjanin Prodaja stanova Kragujevac Prodaja kuća Kragujevac Prodaja stanova Zlatibor
IZDAVANJE NEKRETNINA
Izdavanje stanova Izdavanje kuća
Izdavanje stanova Beograd Izdavanje stanova do 300e Beograd
Izdavanje stanova Novi Sad Izdavanje stanova Kragujevac
Izdavanje stanova Niš Izdavanje poslovnog prostora
Izdavanje garaža Smeštaj, stan na dan
OSTALI LINKOVI
Novogradnja
Nekretnine sa sniženom cenom
Statistika cena nekretnina
Procena vrednosti nekretnine
Korisne informacije

Pregled nekretnina na različitim lokacijama
NEKRETNINE | SMEŠTAJ | KUPOVINA | IZNAJMLJIVANJE | ZAMENA | 3D TURA | INOSTRANSTVO
Nekretnine oglasi, vesti i edukacije


2004-2024 ® Copyright Rezon Media Grup
Kolačići (cookies) nam pomažu da vam obezbedimo najbolje korišćenje naših usluga. Korišćenjem usluga našeg sajta, pretpostavićemo da se sa tim slažete.

Saznajte više.