imovina.net Nekretnine oglasi, vesti i edukacije

Da li posrednici dokumentaciju o stranci moraju čuvati u papirnom ili u elektronskom obliku

4.08.2023 Izvor: imovina.net Autor: Verica Simić - stručna saradnica sa dugogodišnjim iskustvom u Tržišnoj inspekciji R. Srbije
Da li posrednici dokumentaciju o stranci moraju čuvati u papirnom ili u elektronskom obliku
pexels.com

Agencija za posredovanje u prometu nepokretnosti postavlja pitanje u vezi sa primenom propisa u ovoj delatnosti a u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorizma.
Posrednik je dužan da podatke i dokumentaciju u vezi sa STRANKOM, uspostavljenim poslovnim odnosom sa strankom, izvršenom analizom rizika i izvršenom transakcijom, pribavljene u skladu sa Zakonom, čuva najmanje 10 godina od dana okončanja poslovnog odnosa, izvršene transakcije.
S tim u vezi, agenciju interesuje, da li dokumentacija koja se odnosi na stranku mora da bude u papirnom obliku ili postoji mogućnost da se ista čuva samo u elektronskom obliku?

Odgovor:

Pri uspostavljanju poslovnog odnosa sa strankom (stranka može biti prodavac, kupac, zakupodavac ili zakupac, zavisno od toga sa kim posrednik zaključuje ugovor o posredovanju u prometu, odnosno zakupu nepokretnosti), posrednik, kao obveznik Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma („Sl. glasnik RS“, br. 113/17, 91/19 i 153/20) je dužan da primeni radnje i mere iz člana 7. Zakona (utvrđivanje i provera identiteta stranke, utvrđivanje i provera identiteta stvarnog vlasnika stranke koja je pravno lice, pribavljanje podataka o svrsi i nameni poslovnog odnosa, pribavljanje podataka o poreklu imovine koja je ili će biti predmet poslovnog odnosa, ako je stranka funkcioner, ako je stranka iz države koja ne primenjuje međunarodne standarde u oblasti sprečavanja pranja i finansiranja terorizma, kao i ako u skladu sa analizom rizika utvrdi da u vezi sa strankom postoji visok rizik od pranja novca ili finansiranja terorizma) i na osnovu pribavljenih podataka vodi evidenciju, čija je sadržina predviđena članom 99. Zakona.

Odredbama članova 17-21. Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma propisan je postupak za pribavljanje podataka po kojima se utvrđuje identitet stranke (neposrednim uvidom u original ili overenu kopiju dokumentacije iz zvaničnog javnog registra ili neposrednim uvidom u isti, odnosno uvidom u lični dokument uz obavezno prisustvo lica čija se identifikacija vrši). Kopijom dokumentacije, odnosno kopijom izvoda iz zvaničnog javnog registra i kopijom, odnosno očitanim izvodom ličnog dokumenta se smatra i digitalizovani dokument, koji mora sadržati kvalifikovani elektronski pečat, odnosno kvalifikovani elektronski potpis, sa pridruženim vremenskim žigom.

Kopija dokumentacije, odnosno kopija izvoda iz zvaničnog javnog registra i kopija, odnosno očitani izvod ličnog dokumenta mogu se čuvati u papirnom obliku, i na istom se upisuje datum, vreme i lično ime lica koje je izvršilo uvid u taj dokument, a može se čuvati i u elektronskoj formi i mora sadržati kvalifikovani elektronski pečat, odnosno kvalifikovani elektronski potpis, sa pridruženim vremenskim žigom.

Evidencija o strankama, kao i o poslovnim odnosima i transakcijama, sa podacima propisanim članom 99. Zakona, u skladu sa odredbama člana 11. Pravilnika o metodologiji za izvršavanje poslova u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma („Sl. glasnik RS“, br. 80/20 i 18/22) vodi se u elektronskom obliku, ali tako da ta evidencija sadrži i evidenciju o dokumentaciji koja se odnosi na te podatke i informacije po hronološkom redu i na način koji omogućava adekvatan pristup tim podacima, informacijama i dokumentaciji.

Ona, takođe, mora da omogući i odgovarajuće pretraživanje evidencije o podacima i informacijama koja se vodi u elektronskom obliku, i to, najmanje po sledećim kriterijumima: ime, prezime, naziv pravnog lica, datum transakcije, iznos transakcije, valuta transakcije i država sa kojom se vrši transakcija. Obveznik, svojim aktima, propisuje postupak po kome određuje način i mesto čuvanja i lica koja imaju pristup podacima, informacijama i dokumentaciji iz ove evidencije.

Shodno članu 95. stav 1. Zakona, obveznik je dužan da podatke i dokumentaciju u vezi sa strankom, uspostavljenim poslovnim odnosom sa strankom, izvršenom analizom rizika i izvršenom transakcijom, pribavljene u skladu sa ovim zakonom, čuva najmanje deset godina od dana okončanja poslovnog odnosa, izvršene transakcije, odnosno od poslednjeg pristupa sefu ili ulaska u igračnicu, a podatke i dokumentaciju o ovlašćenom licu, zameniku ovlašćenog lica, stručnom osposobljavanju zaposlenih i izvršenim unutrašnjim kontrolama čuvaju najmanje pet godina od dana prestanka dužnosti ovlašćenog lica, izvršenog stručnog osposobljavanja ili izvršene unutrašnje kontrole.

Posrednik, odrebama člana 17. Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti („Sl. glasnik RS“, br. 95/13, 41/18 i 91/19), ima obavezu da vodi evidenciju o posredovanju, odnosno evidenciju o podacima o ugovorima o posredovanju, i ugovorima o potposredovanju, koja sadrži podatke o nalogodavcu, nepokretnosti čiji promet, odnosno zakup je predmet posredovanja, ishodu posredovanja i posredničkoj naknadi.

Oblik, sadržina, način vođenja i rok čuvanja evidencije o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti (evidencija), propisan je Pravilnikom o evidenciji o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti („Sl. glasnik RS“, br. 75/14).

U skladu sa odredbama člana 2. Pravilnika, posrednik u prometu i zakupu nepokretnosti vodi evidenciju i na obrascu EOP koji je odštampan uz pravilnik i čini njegov sastavni deo. Odredbama člana 5. Pravilnika, propisano je da posrednik evidenciju čuva trajno, a ugovor o posredovanju i dokumentaciju koja čini njegov prilog, najmanje deset godina od dana njegovog zaključenja.

U skladu sa navedenim, posrednik, podatke, informacije i dokumentaciju o strankama, pribavljene, prikupljene i proverene na propisani način radi vršenja radnji i mera poznavanja i praćenja stranke prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, kao i pojedine podatke koji nedostaju, a koje nije moguće iz objektivnih razloga utvrditi na propisani način, već su utvrđeni na osnovu izjave stranke, može čuvati u papirnatom ili u elektronskom obliku, pod uslovom da elektronski oblik može da omogući adekvatan pristup tim podacima, informacijama i dokumentaciji, kao i odgovarajuće pretraživanje evidencije o podacima i informacijama po propisanim kriterijumima, a sve u skladu sa internom procedurom kojom se određuje način i mesto čuvanja i lica koja imaju pristup podacima, informacijama i dokumentaciji iz ove evidencije.

Možda bi efikasnije i ekonomičnije po posrednika bilo da se podaci, informacije i dokumentacija o strankama čuvaju u papirnatom obliku za tekuću godinu, a da se po isteku godine skeniraju i nastave čuvati u elektronskom obliku.

Po isteku propisanog roka za čuvanje ovih podataka i dokumentacije, posrednik je dužan da sa ovim podacima postupa u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti, pod uslovom da se ne radi o podacima koje koriste nadležni državni organi u posebne svrhe.

Kada je reč o evidenciji o posredovanju, propisanoj Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, ona je u papirnatom obliku na propisanom obrascu EOP i čuva se trajno.

Ugovor o posredovanju i dokumentacija koja čini njegov prilog, čuvaju se najmanje deset godina od dana njegovog zaključenja.

Podeli
Najčitanije
Kupoprodaja nepokretnosti: Podrška koja svima znači, gde pitati i koga?
Kupoprodaja nepokretnosti: Podrška koja svima znači, gde pitati i koga?

Kupoprodaja nepokretnosti za najveći broj ljudi predstavlja uglavnom srećan, ali istovremeno i vrlo stresan događaj u životu. Naučno je dokazano da je...

SAZNAJ VIŠE
U Srbiji se i dalje gradi sve više novih stambenih objekata
U Srbiji se i dalje gradi sve više novih stambenih objekata

Na osnovu poslednjeg izveštaja Republičkog zavoda za statistiku, zabeležen je rast od 0,6% broja izdatih građevinskih dozvola u mesecu Februaru 2024. ...

SAZNAJ VIŠE
RGZ poziv na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
RGZ poziv na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod ape...

SAZNAJ VIŠE
Popularne pretrage
PRODAJA NEKRETNINA
Prodaja stanova Prodaja kuća Prodaja zemljišta Prodaja poslovnog prostora
Prodaja vikendica Prodaja stanova Beograd Prodaja stanova do 70000 Beograd Prodaja kuća Beograd
Prodaja zemljišta Beograd Prodaja lokala Beograd Prodaja garaža Beograd Prodaja stanova Niš
Prodaja kuća Niš Prodaja stanova Novi Sad Prodaja kuća Novi Sad Prodaja stanova Zrenjanin
Prodaja kuća Zrenjanin Prodaja stanova Kragujevac Prodaja kuća Kragujevac Prodaja stanova Zlatibor
IZDAVANJE NEKRETNINA
Izdavanje stanova Izdavanje kuća
Izdavanje stanova Beograd Izdavanje stanova do 300e Beograd
Izdavanje stanova Novi Sad Izdavanje stanova Kragujevac
Izdavanje stanova Niš Izdavanje poslovnog prostora
Izdavanje garaža Smeštaj, stan na dan
OSTALI LINKOVI
Novogradnja
Nekretnine sa sniženom cenom
Statistika cena nekretnina
Procena vrednosti nekretnine
Korisne informacije

Pregled nekretnina na različitim lokacijama
NEKRETNINE | SMEŠTAJ | KUPOVINA | IZNAJMLJIVANJE | ZAMENA | 3D TURA | INOSTRANSTVO
Nekretnine oglasi, vesti i edukacije


2004-2024 ® Copyright Rezon Media Grup
Kolačići (cookies) nam pomažu da vam obezbedimo najbolje korišćenje naših usluga. Korišćenjem usluga našeg sajta, pretpostavićemo da se sa tim slažete.

Saznajte više.