imovina.net Nekretnine oglasi, vesti i edukacije

Fiskalizacija kod prodaje i zakupa nepokretnosti

10.09.2022 Izvor: imovina.net Autor: Rezon Media Grup i Sonja Nikolić, stručna saradnica za oblast fiskalizacije, viši savetnik u Ministarstvu finansija RS
Fiskalizacija kod prodaje i zakupa nepokretnosti
unsplash.com

Od 01. maja počela je primena e-fiskalizacije, pri čemu su brojne delatnosti postale obveznici izdavanja fiskalnih računa po prvi put. Ove novine značajno menjaju dosadašnji način poslovanja mnogih pa se naša redakcija u saradnji sa stručnim saradnicima iz ove oblasti potrudila da odgovori na pitanja koja najčešće zadaju probleme u praksi.

Na primer, jedno od pitanja naših korisnika bilo je: “Naša firma se bavi proizvodnom delatnošću i NE obavlja promet na malo. Interesuje nas, kada bismo u nekom slučaju imali prodaju nepokretnosti i opreme (objekti, nameštaj, računarska oprema, vozila i dr.) fizičkim licima, ili izdavanje u zakup nepokretnosti fizičkim licima, da li za ove promete moramo imati elektronski fiskalni uređaj?”

Odgovor smo dobili od g-đe Sonje Nikolić koja je stručna saradnica za oblast fiskalizacije, viši savetnik u Ministarstvu finansija RS koji navodimo u celosti:

“Prema Zakonu o fiskalizaciji („Sl. glasnik RS“, br. 153/20 i 96/21), obveznik fiskalizacije je svaki obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana i svaki obveznik poreza na dobit pravnih lica u smislu zakona kojim se uređuje porez na dobit pravnih lica, koji vrši promet na malo.

Obveznik fiskalizacije je u obavezi da evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet na malo i to nezavisno od načina plaćanja (gotovinom, instant transferom odobrenja, čekom, platnom karticom, na drugi bezgotovinski način i sl.), uključujući i primljene avanse za budući promet na malo, preko elektronskog fiskalnog uređaja.

Obveznik fiskalizacije koji obavlja delatnosti oslobođene od obaveze evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja, a istovremeno obavlja i delatnosti koje nisu izuzete, odnosno oslobođene od obaveze evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja, dužan je da svaki pojedinačni promet na malo kod obavljanja delatnosti koje nisu oslobođene, evidentira preko elektronskog fiskalnog uređaja.

Prema tome, kada se bavite proizvodnom delatnošću i ne obavljate promet na malo nemate obavezu da evidentirate promet preko elektronskog fiskalnog uređaja.

Međutim, ukoliko pored navedene delatnosti (proizvodna delatnost) za koju ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo, obavljate i delatnosti koje u skladu sa Uredbom Vlade nisu oslobođene obaveze evidentiranja prometa na malo, kao što je kako navodite u vašem pitanju prodaja nepokretnosti i opreme (objekti, nameštaj, računarska oprema, vozila i dr.) fizičkim licima ili izdavanje u zakup nepokretnosti fizičkim licima, za navedene delatnosti postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja.”

Beograd, April 2022.

Podeli
Najčitanije
Kupoprodaja nepokretnosti: Podrška koja svima znači, gde pitati i koga?
Kupoprodaja nepokretnosti: Podrška koja svima znači, gde pitati i koga?

Kupoprodaja nepokretnosti za najveći broj ljudi predstavlja uglavnom srećan, ali istovremeno i vrlo stresan događaj u životu. Naučno je dokazano da je...

SAZNAJ VIŠE
U Srbiji se i dalje gradi sve više novih stambenih objekata
U Srbiji se i dalje gradi sve više novih stambenih objekata

Na osnovu poslednjeg izveštaja Republičkog zavoda za statistiku, zabeležen je rast od 0,6% broja izdatih građevinskih dozvola u mesecu Februaru 2024. ...

SAZNAJ VIŠE
RGZ poziv na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
RGZ poziv na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod ape...

SAZNAJ VIŠE
Popularne pretrage
PRODAJA NEKRETNINA
Prodaja stanova Prodaja kuća Prodaja zemljišta Prodaja poslovnog prostora
Prodaja vikendica Prodaja stanova Beograd Prodaja stanova do 70000 Beograd Prodaja kuća Beograd
Prodaja zemljišta Beograd Prodaja lokala Beograd Prodaja garaža Beograd Prodaja stanova Niš
Prodaja kuća Niš Prodaja stanova Novi Sad Prodaja kuća Novi Sad Prodaja stanova Zrenjanin
Prodaja kuća Zrenjanin Prodaja stanova Kragujevac Prodaja kuća Kragujevac Prodaja stanova Zlatibor
IZDAVANJE NEKRETNINA
Izdavanje stanova Izdavanje kuća
Izdavanje stanova Beograd Izdavanje stanova do 300e Beograd
Izdavanje stanova Novi Sad Izdavanje stanova Kragujevac
Izdavanje stanova Niš Izdavanje poslovnog prostora
Izdavanje garaža Smeštaj, stan na dan
OSTALI LINKOVI
Novogradnja
Nekretnine sa sniženom cenom
Statistika cena nekretnina
Procena vrednosti nekretnine
Korisne informacije

Pregled nekretnina na različitim lokacijama
NEKRETNINE | SMEŠTAJ | KUPOVINA | IZNAJMLJIVANJE | ZAMENA | 3D TURA | INOSTRANSTVO
Nekretnine oglasi, vesti i edukacije


2004-2024 ® Copyright Rezon Media Grup
Kolačići (cookies) nam pomažu da vam obezbedimo najbolje korišćenje naših usluga. Korišćenjem usluga našeg sajta, pretpostavićemo da se sa tim slažete.

Saznajte više.