imovina.net Nekretnine oglasi, vesti i edukacije

Kodeks poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti

8.04.2024 Izvor: imovina.net Autor: Rezon Media Grup
Kodeks poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti
freepik.com

Želite da se bavite posredovanjem u prometu nepokretnosti ili se već time bavite a želite da se usavršite u svom poslu? Predlažemo da krenete od poštovanja svih tačaka Kodeksa poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti.

Kodeksom se uređuje odnos posrednika u ovom poslu prema korisnicima njihovih usluga.

Skupština Privredne komore Srbije donela je izmene i dopunu Kodeksa, objavljene u „Sl. glasniku RS“, br. 110/23, koji su u primeni od 16.12.2023. godine.


KODEKS POSLOVNE ETIKE POSREDNIKA U PROMETU I ZAKUPU NEPOKRETNOSTI
„Sl. glasnik RS“, br. 47/19 i 110/23 od 08.12.2023. god.

UVODNE ODREDBE

Član 1.
Kodeks poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti (u daljem tekstu: Kodeks) utvrđuje osnovne etičke principe i norme profesionalnog ponašanja posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti.

Član 2.
Odredbe Kodeksa su obavezujuće za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti koji posluju na teritoriji Republike Srbije koji pristupe Kodeksu (u daljem tekstu: Posrednik).

Posrednik je u obavezi da upozna svoje zaposlene sa odredbama Kodeksa, odgovoran je za poštovanje odredbi Kodeksa i obavezan je da obezbedi uslove da zaposleni ili lica koja Posrednik angažuje da u njegovo ime i za njegov račun obave neki posao, poštuju odredbe Kodeksa.

Posrednik se obavezuje da Kodeks učini dostupnim posredstvom svoje internet stranice.


OPŠTA NAČELA

Član 3.
Posrednik prihvata obavezu da posluje u skladu sa načelima odgovornosti, istinitosti, transparentnosti, etike, postupanja u dobroj veri i poštovanja dobrih poslovnih običaja prema nalogodavcima, poslovnom okruženju, vlastitim zaposlenima i drugim posrednicima.

Usluge posredovanja treba da budu ponuđene na tržištu na društveno odgovoran način.

Član 4.
U obavljanju posredničkog posla, Posrednik je obavezan da postupa savesno i pošteno, u skladu sa Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti („Službeni glasnik RS”, br. 95/13 i 41/18) (u daljem tekstu: Zakon), drugim propisima i dobrim poslovnim običajima, da gradi poverenje štiteći interes nalogodavca i trećeg lica, da nastupa nepristrasno u cilju realizacije posla, vodeći računa o dostojanstvu posredničkog poziva.

Radi postupanja u skladu sa stavom 1. ovog člana, Posrednici se obavezuju da podižu nivo stručnih znanja svojih zaposlenih koji obavljaju poslove posredovanja.

Član 5.
Posrednik je obavezan da štiti interese nalogodavca i da ga obaveštava o svim okolnostima značajnim za posao, koje su Posredniku poznate.

Posrednik je dužan da prema nalogodavcu postupa sa pažnjom dobrog privrednika.

Rad zaposlenog kod Posrednika, ili lica koje je Posrednik angažovao da u njegovo ime i za njegov račun obavi neki posao, smatra se radom Posrednika u smislu odredaba Kodeksa.

Član 6.
Posrednik ne sme da koristi zabludu, neinformisanost, nedostatak iskustva ili znanja, kao ni dobru veru nalogodavca radi pribavljanja koristi, niti da zloupotrebi poverenje nalogodavca.


OBAVEZE POSREDNIKA

Član 7.
Posrednik je u obavezi da upozori nalogodavca na obavezu zaključenja pisanog ugovora o posredovanju ili nalogu (u daljem tekstu: Ugovor).

Sve odredbe Ugovora treba da budu formulisane na jasan i precizan način koji ne ostavlja sumnju u pogledu njihovog smisla i značenja.

Član 8.
Pre zaključenja Ugovora, Posrednik je obavezan da upozna nalogodavca sa opštim uslovima poslovanja i da mu omogući da samostalno odluči o prihvatanju istih i o zaključenju Ugovora.

Član 9.
U slučaju oglašavanja nepokretnosti koje su predmet poslovanja u sredstvima javnog informisanja, ili na drugi uobičajen način, Posrednik je dužan da objavi sve podatke propisane Zakonom.

Član 10.
Prilikom razgledanja nepokretnosti, Posrednik je dužan je da vodi računa o dogovorenim terminima razgledanja, poštujući interese nalogodavca i trećih lica.

Posrednik ne sme upućivati stranke na samostalno razgledanje nepokretnosti bez dogovora sa vlasnikom nepokretnosti.

Uspostavljanjem veze između nalogodavca i trećeg lica, radi pregovaranja o pravnom poslu smatra se:

  • ako Posrednik neposredno odvede, ili uputi, nalogodavca ili treće lice u razgledanje predmetne nepokretnosti;
  • ako Posrednik organizuje susret između nalogodavca i trećeg lica radi pregovaranja za zaključenje pravnog posla.

POSREDNIČKA NAKNADA

Član 11.
Pri određivanju visine posredničke naknade, Posrednik je u obavezi da se pridržava odredaba cenovnika koji čini sastavni deo opštih uslova poslovanja Posrednika.

Član 12.
Posrednik je dužan da posebno upozori nalogodavca na značenje i pravne posledice klauzule o ekskluzivnom posredovanju.

Ako za vreme važenja klauzule o ekskluzivnom posredovanju nalogodavac zaključi pravni posao u vezi sa nepokretnošću za koji je posredovao drugi posrednik, dužan je da posredniku sa kojim je ugovorio ekskluzivno posredovanje na ime naknade štete plati iznos ugovorene posredničke naknade.


UNUTRAŠNjI ODNOSI KOD POSREDNIKA

Član 13.
Zaposleni kod Posrednika, kao i lica koja Posrednik angažuje da u njegovo ime i za njegov račun obave neki posao, treba da nastoje da promovišu poslovne interese Posrednika za kojeg rade, što podrazumeva čuvanje poverljivih poslovnih informacija, kao i brigu o ugledu i odnosima sa poslovnim partnerima, državnim organima i javnošću.

Član 14.
Zaposleni kod Posrednika, kao i lica koje Posrednik angažuje da u njegovo ime i za njegov račun obavi neki posao, treba da vode računa o profesionalnom nastupu i primerenom izgledu pred strankama, u skladu sa dobrim poslovnim običajima.

Zaposleni kod Posrednika, kao i lice koje Posrednik angažuje da u njegovo ime i za njegov račun obavi neki posao, dužni su da strankama prezentuju da su angažovani od strane Posrednika.

Činjenica angažovanja od strane Posrednika prezentuje se identifikacionom karticom Posrednika o pristupanju Kodeksu poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti, koju izdaje Privredna komora Srbije.

Utvrđivanje ispunjenosti uslova za izdavanje identifikacione kartice Posrednika o pristupanju Kodeksu poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti bliže se uređuje opštim aktom, koji donosi Privredna komora Srbije.

Član 15.
Zaposleni kod Posrednika, kao i lica koje Posrednik angažuje da u njegovo ime i za njegov račun obavi neki posao, u obavezi su da se uzdrže od svih postupaka kojima se ugrožavaju poslovni interesi tog Posrednika.


ODNOS PREMA DRUGIM POSREDNICIMA

Član 16.
Posrednik je obavezan da se uzdrži od preduzimanja radnji koje bi mogle da štete drugim posrednicima, a posebno:

  • iznošenje neistinitih podataka o poslovanju, radi pribavljanja poslova i klijenata;
  • odbijanje ili izbegavanje saradnje u posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti sa drugim posrednicima;
  • odbijanje ili izbegavanje prezentacije nepokretnosti iz sopstvene ponude na zahtev drugog posrednika;
  • omalovažavanje drugih posrednika na bilo koji način, radi pribavljanja poslova i klijenata;
  • nerealne procene nepokretnosti radi pribavljanja poslova i klijenata;
  • istupanje u sredstvima informisanja sa namerom lične promocije, a na štetu drugih posrednika.

Član 17.
Posrednici mogu da urede međusobne odnose posebnim ugovorom.

Ukoliko su Posrednik i njegov nalogodavac posredstvom drugog posrednika izvršili pregled nepokretnosti, Posrednik je u obavezi da pregovore u cilju zaključenja ugovora o kupoprodaji/zakupu predmetne nepokretnosti obavi do kraja sa tim posrednikom.

Posrednik koji je svom nalogodavcu omogućio pregled nepokretnosti koja je u ponudi drugog posrednika, može da uvrsti predmetnu nepokretnost u svoju ponudu samo ukoliko mu na standardan način prikupljanja ponuda bude ponuđena ista nepokretnost, uz obavezu pisanog obaveštavanja posrednika posredstvom kojeg je prvi put izvršen pregled predmetne nepokretnosti, u roku od 24 (dvadesetčetiri) sata od dobijanja ponude.

Posrednik koji sa svojim nalogodavcem vrši pregled nepokretnosti posredstvom drugog posrednika, u obavezi je da se uzdrži od nuđenja svojih usluga nalogodavcu tog posrednika.

Ukoliko Posrednik započne saradnju sa drugim posrednikom, pa lice angažovano od strane tog posrednika prekine saradnju i time onemogući dalji tok pregovora u cilju zaključenja ugovora o kupoprodaji/zakupu predmetne nepokretnosti, zastupnik Posrednika je u obavezi da o tome u najkraćem roku obavesti zastupnika drugog posrednika.

U slučaju da u roku od 24 (dvadesetičetiri) sata od prijema obaveštenja iz stava 5. ovog člana zastupnik drugog posrednika ne omogući nastavak saradnje, Posrednik ima pravo da preduzme sve potrebne aktivnosti u cilju zaključenja ugovora o kupoprodaji/zakupu predmetne nepokretnosti posredstvom trećeg posrednika.


PRISTUPANjE KODEKSU

Član 18.
Pristupanje Kodeksu vrši se davanjem pisane izjave o tome, na obrascu propisanom Kodeksom.

Obrazac izjave o pristupanju Kodeksu je u prilogu Kodeksa i čini njegov sastavni deo.

Popunjeni obrazac izjave o pristupanju Kodeksu dostavlja se Udruženju za trgovinu Privredne komore Srbije.


PRAĆENjE PRIMENE KODEKSA

Član 19.
Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti Srbije Privredne komore Srbije (u daljem tekstu: Grupacija) prati primenu Kodeksa.

Član 20.
Odbor Grupacije većinom glasova prisutnih članova formira komisiju za ispitivanje prijava da Posrednik koji je pristupio Kodeksu posluje u suprotnosti sa njegovim odredbama (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija se obrazuje na period od četiri godine i ima predsednika i četiri člana.

Član 20a.
Ukoliko je član Komisije radno angažovan kod Posrednika u vezi sa čijim poslovanjem je pokrenut postupak za utvrđivanje povrede odredaba Kodeksa ili je član njegovih organa i sa njim povezanih lica, odbor Grupacije većinom glasova prisutnih članova formira Radno telo za ispitivanje prijave da Posrednik koji je pristupio Kodeksu posluje u suprotnosti sa njegovim odredbama u predmetnom postupku.

Radno telo iz stava 1. ovog člana ima predsednika i dva člana.

Član 21.
Po prijemu prijave da posrednik koji je pristupio Kodeksu posluje u suprotnosti sa njegovim odredbama, predsednik Komisije ili Radnog tela određuje izvestioca koji ispituje osnovanost prijave. Izvestilac daje kratak prikaz prikupljenih činjenica u vezi navoda iz podnete prijave, nakon čega Komisija ili Radno telo donosi odluku. Komisija i Radno telo donose odluke većinom glasova svih članova.

Član 22.
Ukoliko oceni da je učinjena povreda odredaba Kodeksa, Komisija ili Radno telo podnosi prijavu za pokretanje postupka tužiocu Suda časti pri Privrednoj komori Srbije, zbog povrede dobrih poslovnih običaja i poslovnog morala u poslovnim odnosima.

U slučaju da Komisija ili Radno telo oceni da nije došlo do povrede odredaba Kodeksa, Posrednik koji je ukazao na kršenje Kodeksa može neposredno da podnese prijavu o izvršenoj povredi dobrih poslovnih običaja i poslovnog morala tužiocu Suda časti pri Privrednoj komori Srbije.

Član 23.
Odbor Grupacije je obavezan da prezentuje članovima Odbora pravnosnažnu odluku Suda časti pri Privrednoj komori Srbije kojom je utvrđena povreda dobrih poslovnih običaja i poslovnog morala u vezi sa povredom odredaba Kodeksa.


ZAVRŠNA ODREDBA

Član 24.
Ovaj kodeks će se primenjivati po isteku osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.


02.01 broj 6/5
U Beogradu, 21. juna 2019. god.

Privredna komora Srbije
Predsednik Skupštine,
Miloš Nenezić, s.r.


Podeli
Najčitanije
Kupoprodaja nepokretnosti: Podrška koja svima znači, gde pitati i koga?
Kupoprodaja nepokretnosti: Podrška koja svima znači, gde pitati i koga?

Kupoprodaja nepokretnosti za najveći broj ljudi predstavlja uglavnom srećan, ali istovremeno i vrlo stresan događaj u životu. Naučno je dokazano da je...

SAZNAJ VIŠE
U Srbiji se i dalje gradi sve više novih stambenih objekata
U Srbiji se i dalje gradi sve više novih stambenih objekata

Na osnovu poslednjeg izveštaja Republičkog zavoda za statistiku, zabeležen je rast od 0,6% broja izdatih građevinskih dozvola u mesecu Februaru 2024. ...

SAZNAJ VIŠE
RGZ poziv na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
RGZ poziv na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod ape...

SAZNAJ VIŠE
Popularne pretrage
PRODAJA NEKRETNINA
Prodaja stanova Prodaja kuća Prodaja zemljišta Prodaja poslovnog prostora
Prodaja vikendica Prodaja stanova Beograd Prodaja stanova do 70000 Beograd Prodaja kuća Beograd
Prodaja zemljišta Beograd Prodaja lokala Beograd Prodaja garaža Beograd Prodaja stanova Niš
Prodaja kuća Niš Prodaja stanova Novi Sad Prodaja kuća Novi Sad Prodaja stanova Zrenjanin
Prodaja kuća Zrenjanin Prodaja stanova Kragujevac Prodaja kuća Kragujevac Prodaja stanova Zlatibor
IZDAVANJE NEKRETNINA
Izdavanje stanova Izdavanje kuća
Izdavanje stanova Beograd Izdavanje stanova do 300e Beograd
Izdavanje stanova Novi Sad Izdavanje stanova Kragujevac
Izdavanje stanova Niš Izdavanje poslovnog prostora
Izdavanje garaža Smeštaj, stan na dan
OSTALI LINKOVI
Novogradnja
Nekretnine sa sniženom cenom
Statistika cena nekretnina
Procena vrednosti nekretnine
Korisne informacije

Pregled nekretnina na različitim lokacijama
NEKRETNINE | SMEŠTAJ | KUPOVINA | IZNAJMLJIVANJE | ZAMENA | 3D TURA | INOSTRANSTVO
Nekretnine oglasi, vesti i edukacije


2004-2024 ® Copyright Rezon Media Grup
Kolačići (cookies) nam pomažu da vam obezbedimo najbolje korišćenje naših usluga. Korišćenjem usluga našeg sajta, pretpostavićemo da se sa tim slažete.

Saznajte više.