imovina.net Nekretnine oglasi, vesti i edukacije

Šta će biti sa cenama i prometom nekretnina u 2024. godini na osnovu analize tržišta nepokretnosti u 2023.

25.12.2023 Izvor: imovina.net Autor: Mr Milić Đoković, licencirani posrednik i procenitelj nepokretnosti i sudski veštak
Šta će biti sa cenama i prometom nekretnina u 2024. godini na osnovu analize tržišta nepokretnosti u 2023.
imovina.net

“Neka istraživanja koja su rađena pokazuju nadu svih učesnika u smirivanje cena. Ekonomska nestabilnost u zemlji i svetu predstavljaju najveći izazov, zatim slede uslovi kreditiranja i inflacija a kod nove gradnje - nedostatak kvalitetne radne snage”.


Sve je prolazno, samo su nekretnine trajna stvar.

I pored svih turbulencija na tržištu, popriličnih oscilacija, dezinformacija i poluinformacija na tržištu, tržište nekretnina se pokazalo kao najžilavije. Nepokretnosti, kao tip kapitala koji je najmanje rizičan za ulaganje i smatra se najkonzervativnijim tipom, i dalje su, pokazuje zvanična statistika, najpoželjniji vid ulaganja kod nas.

2023. godina naročito naglašava važnost pažljivog praćenja tržišnih trendova nepokretnosti, s obzirom na veliki uticaj koji može imati na ukupnu ekonomiju trendova, a u tom okviru posebno se ističe značaj odgovarajućeg praćenja kretanja cena stanova, kao još uvek glavnog generatora tržišta (promet stanova na tržištu je preko 55%, više od svih drugih vrsta nepokretnosti zajedno).

Stambena imovina, naime, čini značajan deo ukupne imovine stanovništva, kao i troškovi stanovanja (troškovi zakupnine i otplate rate stambenog kredita) koji čine značajan deo ukupnih troškova domaćinstva. Stoga, promene cena stanova, zakupnina i kamatnih stopa na stambene objekte i krediti u velikoj meri utiču na kretanje vrednosti imovine i prihoda i rashoda stanovništva, a samim tim i na kretanje agregatne tražnje i inflacije.

Kretanje cena stanova je osetljivo na promene kamatnih stopa, odnosno na promene u stepenu restriktivnosti ili ekspanzije monetarne politike i stoga utiču na rad transmisionog mehanizma monetarne politike.

Dodatno, kretanje cena zakupnine treba pažljivo pratiti jer ima direktan uticaj na kretanje inflacije potrošačkih cena, s obzirom da su rente uključene u korpu za izračunavanje indeksa potrošačkih cena kod nas. Razne analize pokazuju da su tržišta privrede pokazala da značajne fluktuacije u cenama stambenih nekretnina utiču na finansijske i poslovne cikluse i finansijsku stabilnost cele države i sistema. Tržište nepokretnosti i svako pomeranje i kretanje cena je jedan od faktora koji može u velikoj meri uticati na finansijsku stabilnost svake države.

Tržište nepokretnosti u Srbiji generiše oko sedam milijardi evra prometa (2023. godine) i vrlo značajno utiče na bruto dohodak po glavi stanovnika, i uopšteno govoreći na mnoge druge privredne i vanprivredne grane. Što se tiče broja prometa on je bio manji (od 20-30%) u odnosu na prošlu godine, dok je cenovni faktor ostao isti ili se na nekim mestima i pojačao. Taj izveštaj koji izdaje RGZ je vrlo koristan za sve učesnike na tržištu i može da pokaže neka pravila i određena odstupanja od njih.

Po izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) drugu polovinu 2023. godine je obeležio trend smirivanja tržišta i stagnacija cena u većini gradova Srbije. To pokazuje da su nepovoljni uslovi kreditiranja najviše uticali na tržište nepokretnosti i kupce i prodavce i investitore. Kao dominantan profil kupca izdvajaju se porodice sa decom, mladi parovi i investicioni kupci.

Podaci pokazuju da je u Beogradu u prva tri kvartala 2023. godine došlo do blagog pada prosečne cene stanova dok se u IV kvartalu beleži blagi rast, i to se vrti na oko 2.500 eura po m2.

Zavisno od lokacije do lokacije, cene nekretnina su beležile blagi rast kod stare gradnje i nešto veći kod novogradnje. Tu opet dolazimo do cene koštanja novca, kredita i opšteg pada kupovne moći stanovništva. Podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da je u trećem kvartalu zaključeno 29.248 ugovora, a da je u kupoprodaju nepokretnosti uloženo 1,5 milijardi evra. Kada je reč o načinu plaćanja, 6,6 % svih prometovanih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je 3 procentna poena manje nego lane.

Jedna od osnovnih karakteristika tržišta nepokretnosti je određena doza nepredvidljivosti. Zbog toga svaka ozbiljna analiza i predviđanje za tržište nekretnina zahteva ozbiljnu i temeljnu analizu mnogo ekonomskih ili, na žalost, često i van ekonomskih faktora. Jedan od najbitnijih faktora koji utiču na cenu nepokretnosti je cena kapitala tj. novca, i mogući plasman istog. Uglavnom, rastuće kamatne stope koje centralne banke primenjuju kao odgovor na inflaciju mogu da dovedu do usporavanja rasta cene i manjeg zaduživanja. Taj rast kamatnih stopa čini zaduživanje putem stambenih kredita manje atraktivnim. Euribor je dostigao vrlo veliki iznos i sada je u stanju mirovanja, a ozbiljni ekonomisti predviđaju pad istog već od sredine godine. Opet se postavlja pitanje alternativnog vida ulaganja, pre svega u Srbiji koje je tzv “plitko” tržište kapitala i nema neku lepezu alternativa.

Neka istraživanja koja su rađena pokazuju nadu svih učesnika u smirivanje cena, sa čime se i ja slažem. Svi učesnici na tržištu smatraju da ekonomska nestabilnost u zemlji i svetu predstavlja najveći izazov, zatim slede uslovi kreditiranja i inflacija. Ono što može da bude još uvek problem je rat na Bliskom istoku, rat u Ukrajini i nestabilnost na tržištu energenata, kao bitno za sve ekonomije. Veliki problem kod nove gradnje se pokazuje je nedostatak kvalitetne radne snage.

Ipak, da završimo i nastavimo u istom tonu “ sve je prolazno, nekretnine su večne”.

Srećnu, uspešnu, zdravu i useljivu novu 2024. godinu, želi Vam

Milić Đoković

Old royal grupa

Podeli
Najčitanije
Republički geodetski zavod uspostavlja blisku saradnju sa Međunarodnom asocijacijom za procenu vrednosti nepokretnosti (IAAO)
Republički geodetski zavod uspostavlja blisku saradnju sa Međunarodnom asocijacijom za procenu vrednosti nepokretnosti (IAAO)

Republički geodetski zavod bio je domaćin visokoj delegaciji Međunarodne asocijacije za procenu vrednosti (IAAO) iz Sjedinjenih Američkih Država. Jeda...

SAZNAJ VIŠE
Kako urediti dvorište bez travnjaka
Kako urediti dvorište bez travnjaka

Kupili biste kuću zbog komfora koji pruža takav život, ali ne biste da potrošite previše vremena na održavanje dvorišta, tj. trave; ili imate takvo d...

SAZNAJ VIŠE
Kupoprodaja nepokretnosti: Podrška koja svima znači, gde pitati i koga?
Kupoprodaja nepokretnosti: Podrška koja svima znači, gde pitati i koga?

Kupoprodaja nepokretnosti za najveći broj ljudi predstavlja uglavnom srećan, ali istovremeno i vrlo stresan događaj u životu. Naučno je dokazano da je...

SAZNAJ VIŠE
Popularne pretrage
PRODAJA NEKRETNINA
Prodaja stanova Prodaja kuća Prodaja zemljišta Prodaja poslovnog prostora
Prodaja vikendica Prodaja stanova Beograd Prodaja stanova do 70000 Beograd Prodaja kuća Beograd
Prodaja zemljišta Beograd Prodaja lokala Beograd Prodaja garaža Beograd Prodaja stanova Niš
Prodaja kuća Niš Prodaja stanova Novi Sad Prodaja kuća Novi Sad Prodaja stanova Zrenjanin
Prodaja kuća Zrenjanin Prodaja stanova Kragujevac Prodaja kuća Kragujevac Prodaja stanova Zlatibor
IZDAVANJE NEKRETNINA
Izdavanje stanova Izdavanje kuća
Izdavanje stanova Beograd Izdavanje stanova do 300e Beograd
Izdavanje stanova Novi Sad Izdavanje stanova Kragujevac
Izdavanje stanova Niš Izdavanje poslovnog prostora
Izdavanje garaža Smeštaj, stan na dan
OSTALI LINKOVI
Novogradnja
Nekretnine sa sniženom cenom
Statistika cena nekretnina
Procena vrednosti nekretnine
Korisne informacije

Pregled nekretnina na različitim lokacijama
NEKRETNINE | SMEŠTAJ | KUPOVINA | IZNAJMLJIVANJE | ZAMENA | 3D TURA | INOSTRANSTVO
Nekretnine oglasi, vesti i edukacije


2004-2024 ® Copyright Rezon Media Grup
Kolačići (cookies) nam pomažu da vam obezbedimo najbolje korišćenje naših usluga. Korišćenjem usluga našeg sajta, pretpostavićemo da se sa tim slažete.

Saznajte više.