imovina.net Nekretnine oglasi, vesti i edukacije

Trendovi, dizajn i tehnike rasvete

11.05.2023 Izvor: imovina.net Autor: imovina.net
Trendovi, dizajn i tehnike rasvete
pexels.com

Bilo da se radi o zastarelim rasvetnim telima koja ne odgovaraju vašem celokupnom dizajnu ili nedostatku promišljeno postavljene rasvete, od temperature, boje do materijala, stručnjaci za dizajn otkrivaju zastarele trendove rasvete koje treba izbegavati – i kako stvoriti savršenu shemu rasvete za vaš prostor.

Dizajn rasvete nastavlja napredovati kako se tehnologija razvija i stilovi se s vremenom menjaju, ali uvek će postojati trajna pravila dizajna koja su uvek aktuelna. U nastavku čitajte šta je potrebno izbegavati.

Nedostatak slojevitosti u rasveti

Važno je uključiti različite izvore svetlosti u celom domu. To znači korišćenje kombinacije plafonskog osvetljenja, akcentnih svetala i radne rasvete za stvaranje slojeva osvetljenja koji dodaju dubinu i dimenziju prostoru. Vaša šema rasvete trebalo bi da zadovolji različita raspoloženja i zadatke. Koristite ne samo osnovno svetlo, već i podne i stone svetiljke kao i zidna svetla koja daju poseban ugođaj.

pexels.com

Usklađena svetla u svakoj prostoriji

Kada je dizajn rasvete usklađen u svakoj prostoriji, to može pomoći u stvaranju osećaja harmonije u celom domu. Međutim, previše koordinacije nije uvek dobra stvar. Svaka soba u vašem domu ima drugačiju priču i pruža priliku za izlaganje celog niza prekrasnih dizajnerskih ideja, a vaša odabrana rasveta trebalo bi to savršeno odražavati.

pexels.com

Previše ugradnih sijalica

Ne može se poreći svestranost i praktičnost ovakvih svetiljki. Besprekorno se integrirajući u gotovo svaki prostor, ova mala, ali snažna usmerena svetla savršena su za osvetljavanje sobe uz minimalan napor – ali kako kaže stara poslovica, ponekad možete imati previše dobrih stvari. Bilo da zamenite ugradne svetiljke za tri prekrasna zidna svetla, ili odaberete luksuzniju rasvetu, ugradna svetla često najbolje funkcionišu kada se koriste u kombinaciji s umetničkim dizajnom rasvete koji će zaokupiti poglede.

pexels.com

Standardni uređaji koji se ne usklađuju sa vašom šemom

Pravo osvetljenje trebalo bi lepo nadopuniti vaš plan dizajna, povećavajući prostor dodatnom teksturom, oblikom, bojom i dimenzijama. Vaša odabrana rasveta trebalo bi vam pomoći da iskoristite prostor i uživate u njemu na najbolji mogući način. Od promišljeno postavljene lampe za čitanje postavljene uz kauč ili fotelju, do rasvete koja nadopunjuje vaše odabrane ideje o boji sobe, rasveta nikada ne bi trebalo biti naknadna misao – uvek bi trebalo biti savršeno usklađena sa vašim celokupnim dizajnom.

unsplash.com

Nedostatak prigušenih svetala

Dom kome nedostaje toplija, ugodna rasveta je onaj koji će delovati daleko od opuštajućeg i gostoljubivog. Rasveta, veštačka i prirodna, može imati veliki uticaj na naše celokupno raspoloženje i na to koliko se opušteno osećamo u nekom prostoru - niko ne želi sedeti i opuštati se u dnevnoj sobi ispunjenoj blještavim, jarko belim svetlom! Žarulje toplih tonova s nežno žutom ili narandžastom nijansom mogu stvoriti ugodnu i primamljivu atmosferu, izazivajući osećaj luksuza i udobnosti.

pexels.com

Kako biste lakše postavili pravu temperaturu osvetljenja, savetuje se korišćenje prekidača za prigušivanje koji ne samo da mogu omogućiti kontrolu intenziteta rasvete, već mogu stvoriti i privlačnije raspoloženje koje poboljšava celokupni ugođaj prostora.

Podeli
Najčitanije
Republički geodetski zavod uspostavlja blisku saradnju sa Međunarodnom asocijacijom za procenu vrednosti nepokretnosti (IAAO)
Republički geodetski zavod uspostavlja blisku saradnju sa Međunarodnom asocijacijom za procenu vrednosti nepokretnosti (IAAO)

Republički geodetski zavod bio je domaćin visokoj delegaciji Međunarodne asocijacije za procenu vrednosti (IAAO) iz Sjedinjenih Američkih Država. Jeda...

SAZNAJ VIŠE
Kako urediti dvorište bez travnjaka
Kako urediti dvorište bez travnjaka

Kupili biste kuću zbog komfora koji pruža takav život, ali ne biste da potrošite previše vremena na održavanje dvorišta, tj. trave; ili imate takvo d...

SAZNAJ VIŠE
Kupoprodaja nepokretnosti: Podrška koja svima znači, gde pitati i koga?
Kupoprodaja nepokretnosti: Podrška koja svima znači, gde pitati i koga?

Kupoprodaja nepokretnosti za najveći broj ljudi predstavlja uglavnom srećan, ali istovremeno i vrlo stresan događaj u životu. Naučno je dokazano da je...

SAZNAJ VIŠE
Popularne pretrage
PRODAJA NEKRETNINA
Prodaja stanova Prodaja kuća Prodaja zemljišta Prodaja poslovnog prostora
Prodaja vikendica Prodaja stanova Beograd Prodaja stanova do 70000 Beograd Prodaja kuća Beograd
Prodaja zemljišta Beograd Prodaja lokala Beograd Prodaja garaža Beograd Prodaja stanova Niš
Prodaja kuća Niš Prodaja stanova Novi Sad Prodaja kuća Novi Sad Prodaja stanova Zrenjanin
Prodaja kuća Zrenjanin Prodaja stanova Kragujevac Prodaja kuća Kragujevac Prodaja stanova Zlatibor
IZDAVANJE NEKRETNINA
Izdavanje stanova Izdavanje kuća
Izdavanje stanova Beograd Izdavanje stanova do 300e Beograd
Izdavanje stanova Novi Sad Izdavanje stanova Kragujevac
Izdavanje stanova Niš Izdavanje poslovnog prostora
Izdavanje garaža Smeštaj, stan na dan
OSTALI LINKOVI
Novogradnja
Nekretnine sa sniženom cenom
Statistika cena nekretnina
Procena vrednosti nekretnine
Korisne informacije

Pregled nekretnina na različitim lokacijama
NEKRETNINE | SMEŠTAJ | KUPOVINA | IZNAJMLJIVANJE | ZAMENA | 3D TURA | INOSTRANSTVO
Nekretnine oglasi, vesti i edukacije


2004-2024 ® Copyright Rezon Media Grup
Kolačići (cookies) nam pomažu da vam obezbedimo najbolje korišćenje naših usluga. Korišćenjem usluga našeg sajta, pretpostavićemo da se sa tim slažete.

Saznajte više.