imovina.net Nekretnine oglasi, vesti i edukacije

Tržište nekretnina u Srbiji, jesen 2022. godine

6.10.2022 Izvor: imovina.net Autor: Mr Milić Đoković, licencirani posrednik i procenitelj nepokretnosti i sudski veštak
Tržište nekretnina u Srbiji, jesen 2022. godine
unsplash.com

Nepokretnosti, kao tip kapitala koji je najmanje rizičan za ulaganje i smatra se najkonzervativnijim tipom, i dalje su, pokazuje zvanična statistika, najpoželjniji vid ulaganja kod nas.

U Srbiji se nastavio trend rasta u pogledu prometa i vrednosti tržišta i ove jeseni.

Nakon globalne krize izazvane pandemijom virusa COVID-19 u 2020. i 2021. godini, svetsku ekonomiju u prvoj polovini 2022. obeležili su geopolitičke tenzije, rastuća energetska kriza i nastavak rasta troškovnih pritisaka na globalnom nivou.

Tržište nepokretnosti u Republici Srbiji u prvom polugodištu 2022. godine vredelo je 3,6 milijarde evra što predstavlja rekordnu šestomesečnu vrednost.

Zvanični izveštaj RGZ o stanju na tržištu nepokretnosti u prvom polugodištu 2022. godine ukazuje na blaži rast prometa nepokretnosti u odnosu na prošlu godinu i rekordne količine novca na tržištu nepokretnosti.

Broj kupoprodaja u prvom polugodištu 2022. godine nadmašio je prvo polugodište 2021. godine za 4% sa brojem od 68.274 kupoprodaja. Broj kupoprodaja u prvom polugodištu 2022. u odnosu na isti period prethodne godine u prometu garažnog prostora porastao je za 22%, poslovnih prostora za 9%, stanova za 8%, poljoprivrednog zemljišta za 6%, stambenih objekata (kuće, vikendice i stambene zgrade za kolektivno stanovanje) za 5%.

Vrednost tržišta nepokretnosti prema podacima izrealizovanih ugovora u prvom polugodištu 2022. godine u Republici Srbiji dostigla je iznos od 3.6 milijardi evra. U poređenju sa istim periodom prethodne godine došlo je do povećanja količine novca na tržištu nepokretnosti za 25%. Kada je reč o obimu novčanih sredstava na tržištu, po vrstama nepokretnosti u prvom polugodištu 2022. godine u odnosu na isti period prethodne godine, došlo je do porasta kod garažnih prostora za 59%, građevinskog zemljišta za 39%, poslovnih prostora za 37%, stanova za 28%, stambenih objekata (kuće, vikendice i stambene zgrade za kolektivno stanovanje) za 21%, i poljoprivrednog zemljišta za 8%.

U teritorijalnom pogledu najviše prodaja nepokretnosti u prvom polugodištu 2022. realizovano je na teritoriji Vojvodine, zatim Grada Beograda, Šumadije i Zapadne Srbije, a najmanjena teritoriji Južne i IstočneSrbije. Međutim, kao i do sada, najskuplje nekretnine prodate su u Gradu Beogradu pa je i najveća količina novca prometovana na teritoriji Grada Beograda.

U porastu je i broj pregleda javno dostupnih podataka iz Registra cena nepokretnosti za 3%, kao i broj zahteva za izdavanje izveštaja o realizovanim transakcijama iz Registra cena nepokretnosti za 17% u odnosu na isti period prethodnegodine (Izvor RGZ).

Da li će cene nekretnina padati u narednom periodu?

Da se samo malo dotaknemo i nekog predviđanja (mada nerado i uz veliku ogradu) za tržište nekretnina i mogući scenario. Jedan od najbitnijih faktora koji utiču na cenu nepokretnosti je cena kapitala tj. novca i mogući plasman istog. Rastuće kamatne stope koje centralne banke primenjuju poslednjih nekoliko meseci kao odgovor na sve veću inflaciju može da dovede do blagog usporavanja rasta cene i manjeg zaduživanja.

Taj rast kamatnih stopa čini zaduživanje putem stambenih kredita manje atraktivnim. Opet se postavlja pitanje alternativnog vida ulaganja, pre svega u Srbiji koje je tzv. plitko tržište kapitala i nema neku lepezu alternativa.

Da li su investitori manje ili više zainteresovani za gradnju, pokazaće tražnja za građevinskim dozvolama. To može da dovede do smanjenja ponude u novogradnji što takođe može da utiče na povećanje cena, zbog konstantne tražnje i svega rečenog (tradicionalizam, konzervativizam, nemogućnost plasmana kapitala na drugom tržištu, nesigurnost, nepoznavanje itd).

Sve u svemu “obrni-okreni” nekretnina je očigledno najsigurnije ulaganje i uvek je savet da čekanje uglavnom ne donosi ništa, i da treba ulagati u nekretnine kada se god može.

 

Septembar 2022.

Podeli
Najčitanije
Republički geodetski zavod uspostavlja blisku saradnju sa Međunarodnom asocijacijom za procenu vrednosti nepokretnosti (IAAO)
Republički geodetski zavod uspostavlja blisku saradnju sa Međunarodnom asocijacijom za procenu vrednosti nepokretnosti (IAAO)

Republički geodetski zavod bio je domaćin visokoj delegaciji Međunarodne asocijacije za procenu vrednosti (IAAO) iz Sjedinjenih Američkih Država. Jeda...

SAZNAJ VIŠE
Kako urediti dvorište bez travnjaka
Kako urediti dvorište bez travnjaka

Kupili biste kuću zbog komfora koji pruža takav život, ali ne biste da potrošite previše vremena na održavanje dvorišta, tj. trave; ili imate takvo d...

SAZNAJ VIŠE
Kupoprodaja nepokretnosti: Podrška koja svima znači, gde pitati i koga?
Kupoprodaja nepokretnosti: Podrška koja svima znači, gde pitati i koga?

Kupoprodaja nepokretnosti za najveći broj ljudi predstavlja uglavnom srećan, ali istovremeno i vrlo stresan događaj u životu. Naučno je dokazano da je...

SAZNAJ VIŠE
Popularne pretrage
PRODAJA NEKRETNINA
Prodaja stanova Prodaja kuća Prodaja zemljišta Prodaja poslovnog prostora
Prodaja vikendica Prodaja stanova Beograd Prodaja stanova do 70000 Beograd Prodaja kuća Beograd
Prodaja zemljišta Beograd Prodaja lokala Beograd Prodaja garaža Beograd Prodaja stanova Niš
Prodaja kuća Niš Prodaja stanova Novi Sad Prodaja kuća Novi Sad Prodaja stanova Zrenjanin
Prodaja kuća Zrenjanin Prodaja stanova Kragujevac Prodaja kuća Kragujevac Prodaja stanova Zlatibor
IZDAVANJE NEKRETNINA
Izdavanje stanova Izdavanje kuća
Izdavanje stanova Beograd Izdavanje stanova do 300e Beograd
Izdavanje stanova Novi Sad Izdavanje stanova Kragujevac
Izdavanje stanova Niš Izdavanje poslovnog prostora
Izdavanje garaža Smeštaj, stan na dan
OSTALI LINKOVI
Novogradnja
Nekretnine sa sniženom cenom
Statistika cena nekretnina
Procena vrednosti nekretnine
Korisne informacije

Pregled nekretnina na različitim lokacijama
NEKRETNINE | SMEŠTAJ | KUPOVINA | IZNAJMLJIVANJE | ZAMENA | 3D TURA | INOSTRANSTVO
Nekretnine oglasi, vesti i edukacije


2004-2024 ® Copyright Rezon Media Grup
Kolačići (cookies) nam pomažu da vam obezbedimo najbolje korišćenje naših usluga. Korišćenjem usluga našeg sajta, pretpostavićemo da se sa tim slažete.

Saznajte više.